Lapsen pukeutumisen kesäopas

Jaa opas Facebookissa!  

 

 

 

Reiman vinkit lapsen pukemiseen


Kesä
Suomessa lämpötila on kesällä enimmäkseen miellyttävä ja vilustumiset harvinaisia. Lasten pukemisessa ulos on kuitenkin omat niksinsä ja monta muistettavaa asiaa, kuten sade, tuuli, aurinko ja erilaiset luontokappaleet.

Hiki hatussa – mikä neuvoksi?

Vähentämällä vaatetusta hikoilua voi hieman hillitä, mutta oikein aktiivisessa leikissä hiki tulee joka tapauksessa. Hikoileminen on kehon luonnollinen tapa viilentää lämpötilaa, ja ihminen on kylpevä kädellinen nisäkäs. Nautitaan siis kesästä täysillä, muistetaan juoda nestehukan välttämiseksi ja käydään välillä järvessä tai suihkussa viilentymässä!
Luonnonkuidut ovat kesällä hyvä valinta, etenkin pienimpien vauvojen herkkää ihoa vasten. Mutta synteettisillä kuiduillakin on kesällä hyvät puolensa: kun hikoillaan paljon, tekokuidut johtavat kosteutta iholta pois. Tekokuidut myös kuivuvat nopeasti, mistä on etua vesileikeissä ja muussa aktiivisessa menossa. Samasta syystä ne helpottavat myös pyykinpesua matkalla, mökillä ja telttailtaessa.

Onnellinen kesävauva nukkuu ulkona

Kesä on helppoa aikaa olla ulkona vauvan kanssa, mukavasti varjossa loikoillen ja puistojen siimeksessä vaunuja työnnellen. Ulkona myös uni maistuu, kun olosuhteet ovat hyvät. Vauvaa ei kannata peitellä vaunu-unille liian lämpimästi, sillä hikinen vauva herää kärttyisenä. Auringolta, kylmältä tuulelta ja hyönteisiltä suojaaminen riittää. Muista riittävä nesteytys, vettä tai maitoa oman harkinnan mukaan. Vinkki: moni kärsii kesällä hautovasta vaipasta. Kokeile silloin välillä nukuttaa vauva vaunuun masullaan, kosteussuojan ja pehmeän froteepyyhkeen päällä, peppu lempeän kesäilman tuuletettavana!

Iloa kesäsateista

Pieni kastuminen ei haittaa, kun ulkona on lämmintä – vanha sanonta ”kyllä kesä kuivaa minkä kastelee” pitää yhä paikkansa. Viileinä päivinä sadeasu tai sateelta suojaava, vedenpitävä ja hengittävä ulkovarustus on paikallaan, kun lähdetään ulos leikkimään. Kumisaappaat ovat monen lapsen lempijalkine helpon puettavuutensa ansiosta ja mainio väline myös kesällä ojanpohjien ja rapakkorantojen tutkimiseen.

Vesillä tuulee usein

Tuuleen on hyvä varautua silloin, kun on viileämpää, etenkin vesien ääreen aiottaessa. Ohut, hupullinen, tuulenpitävä takki tai haalari, joka myös hylkii jonkin verran vettä, on hyvä hankinta keväällä, ja siitä on todennäköisesti paljon iloa syksylläkin. Kevyt trikoinen kesämyssy riittää usein suojaamaan korvia viimalta -  ja päätä auringonpistokselta. Muista veden äärellä myös auringolta suojautuminen, etenkin aurinkolasit, sillä vesi heijastaa ja moninkertaistaa auringon säteet. Ja tietenkään ei yksikään lapsi eikä täysjärkinen aikuinenkaan astu veneeseen ilman pelastusliiviä.

Iloisiin iltoihin

Kun grillataan tai istutaan iltaa nuotiolla, saadaan yleensä iniseviä kutsumattomia vieraita. Huppari tai ohut takki on hyvä suoja itikoita vastaan, ja takahelmalla varustettu aurinkohattukin sopii loistavasti tähän tarkoitukseen. Fleece tai softshell-takki lämmittää vilpoisimpina iltoina. Ja vaikka kesäpäivä sujuisikin ihan ilman sukkia, illalla ne on hyvä pukea pitkien housujen lisäksi ja sivellä hyttyskarkotteella, ettei yö mene pilalle kutisevia paukamia raaviskellessa – nilkat kun kuuluvat itikoiden lempikohteisiin.

Seikkaillaan metsässä turvallisesti

Kun koittaa marja- ja sieniaika tai muuten vain mennään metsään, muista hyttysten lisäksi muut eläväiset. Äänekkäästi kulkien pysyvät käärmeet loitolla, mutta niin lasten kuin aikuistenkin kannattaa silti pukeutua metsäretkeä varten pitkälahkeisiin housuihin ja panna lahkeet kumisaappaisiin: Puutiaiset, hirvikärpäset ja muut pikku ötökät jäävät silloin vaatteiden päälle möngiskelemään, ja ne on helppo ravistella pois.

 

Anna auringon paistaa, ei polttaa

Ihon palaminen lapsena voi vaarantaa terveyden myöhemmin elämässä. Lapsen iho on erityisen herkkä varsinkin alkukesällä, kun iho ei ole vielä tottunut aurinkoon.

Tavallisen T-paidan aurinkosuojakerroin ei välttämättä ole kovin korkea, etenkin jos kangas on vaaleaa tai harvaa. UV-suojamerkittyjen asujen etu on, että tiedät niiden suojakertoimen tarkasti, ja ne suojaavat haitallisilta auringonsäteiltä niin kuivana kuin märkänäkin. Esimerkiksi jos UV-vaatteen aurinkosuojakerroin on 50+, lapsi voi olla 50 kertaa pidempään auringossa kuin ilman suojausta, ilman että iho palaa. Asut heijastavat pois 98 % haitallisista auringonsäteistä ja viilentävät näin oloa. Asut myös kuivuvat nopeasti, mikä lisää mukavuutta, kun läträtään vedellä tai uidaan useasti päivän aikana.

Tarvitseeko lapsi aurinkolaseja?

Ihmisen silmän aurinkosuojamekanismi kypsyy vasta noin 25 vuoden iässä. Lapsen silmiä on suojeltava, etteivät ultraviolettisäteet vahingoittaisi niitä pysyvästi. Voimakas auringonvalo on haitallista sekä silmän pinnalle, pupillille että verkkokalvolle. Viisas vanhempi totuttaa siis lapsen lasien käyttöön mahdollisimman aikaisin – heti kun lapsi alkaa istua vaunuissa tai hiekalla, missä auringon säteet heijastuvat silmiin. Aurinkolasit suojaavat silmiä myös tuulelta ja pikku roskilta.

Avojaloin vai kengissä?

Kun ympäristö on tuttu ja rannan hiekka puhdasta, on ihana nauttia avojaloin kuljeskelusta. Kevyet, nopeasti kuivuvat uimatossut ovat hyvä valinta yleisellä uimarannoilla, etelässä myös merisiilien varalta. Rattailla ei pääse kaikkialle, joten jos lomaretki sisältää paljon kävelyä, kannattaa varvassandaalien sijaan pukea lapselle kunnon jalkineet ja mukavat sukat. Tukevissa sandaaleissa on kiva kävellä, jos niissä on asianmukaiset säädöt ja hyvät kiinnitysremmit.

Fiksut vinkit aurinkoon ja helteeseen

  • On viisasta välttää pitkäaikaista oleilua auringossa etenkin kello 12–16.
  • Pikkuvauva kannattaa pitää aina varjossa, sillä vauvan iho ei vielä kestä kovaa UV-säteilyä.
  • Suojaa paljaat ihoalueet aurinkovoiteella ja lisää voidetta päivän mittaan, etenkin uimaleikkien jälkeen. Aurinkovoidetta ei pitäisi kuitenkaan käyttää alle 6 kk:n ikäisillä lapsilla.
  • Muista käyttää leveälieristä hattua auringonpistoksen välttämiseksi. Parhaat aurinkohatut suojaavat myös niskan.
  • Silmät kannattaa suojata laadukkailla aurinkolaseilla
  • Huolehdi, että lapsi juo tarpeeksi, sillä lämmin ilma ja touhukas meno haihduttavat runsaasti nestettä. Vesi on paras janojuoma, ja sokeroimattomat mehut tai itse tehdyt mehujäät piristävät mukavasti leikkijää. Myös tuore kurkku palauttaa nesteitä kehoon todella tehokkaasti,


Piditkö lukemastasi? Jaa opas Facebookissa!  
 


Tilaa Vinkkikirjeemme, joka on tarkoitettu odottavalle äidille ja pienen vauvan vanhemmille. Saat hyödyllisiä vinkkejä!
Tilaa kirje täällä. >>

Haluatko kuulla ensimmäisenä uutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista? Tilaa maksuton uutiskirje!