Lastenrattaiden valinta


Jaa tämä opas!  

 

 


Lastenrattaita hankkiessa kannattaa miettiä niiden käyttötarkoitusta ja valita rattaat sen mukaan. Onko rattaat tarkoitus ottaa matkalle mukaan vai hankitaanko ne päivittäiseen käyttöön päiväkotikuljetuksia varten?
Mieti myös lastenrattaiden kokoa. Pitääkö niiden mahtua pieneen hissiin tai auton takatilaan? Kuljetko maastossa vai ahtaissa tiloissa tai osuuko kävelylenkille enemmän mukulakiviä tai hiekkateitä kuin sileää asfalttia.
 
Pienen vauvan kanssa kulkeva - isompien lastenvaunujen kaveriksi

Jos hankit lastenrattaat ihan pienelle vauvalle vaikkapa isompien vaunujen kaveriksi, valitse lastenrattaat, joiden selkänoja menee täyteen makuuasentoon. 
Jos haluat ottaa rattaista kaiken hyödyn irti, valitse sellaiset, joihin saat turvakaukalon kiinni. Pieni vauva nukkuu kaiken aikaa. Kun rattaassasi on kaukalon kiinnitysmahdollisuus, sinun ei tarvitse herättää nukkuvaa vauvaa vaan nostat hänet kätevästi kaukalon kanssa rattaan runkoon.
Pieni vauva rakastaa tuttuja kasvoja. Jos mahdollista, valitse rattaat, joiden istuinosan saat käännettyä työntäjään päin. Kasvatusalan asiantuntijat pitävät tätä ominaisuutta kiintymyssuhteen kannalta todella tärkeänä tekijänä.
 
Tärkeitä lisävarusteita ovat sade-ja hyönteissuoja, lämpöpussi, aurinkovarjo ja hoitolaukku vauvan tavaroille.

Lomamatkalle lähtevä

Lähdet sitten pitkälle tai lyhyelle lomamatkalle, valitse matkarattaat, jotka ovat kevyet ja näppärät laittaa kasaan. Vauvan kanssa matkustaessa tavaraa tuppaa olemaan enemmän kuin tarpeeksi ja sen vuoksi ylimääräisestä painosta kannattaa tinkiä. Matkarattaiden nopeaa ja helppoa kasaamista arvostat, kun joudut pakkaamaan niitä taksiin, bussiin tai metroon.
Valitse matkarattaat, jotka menevät makuuasentoon niin, että vauvan on hyvä nukkua niissä. Muista myös suojaava kuomu, joka antaa suojan auringolta, tuulelta ja uteliailta katseilta. Kuomun suojassa on myös rauhallista nukkua.  Jos on mahdollista, valitse ratas, jonka kankaat ovat UV- suojatut.
Tilava tavarakori on myös tärkeä varuste matkarattaissa. Sinne on hyvä laittaa ostokset, vauvatarvikkeet tai vaikkapa rantalelut.
Muista suojaava säilytys/kuljetuskassi, jossa rattaat säilyvät puhtaina ja ehjinä sekä aurinkosuoja. Jotkin matkaratasmallit menevät jopa käsimatkatavarakokoon, jolloin voit kärrätä rattailla suoraan lähtöportille ja ottaa ne mukaasi lentokoneeseen.
 

Lastenrattaat lastenvaunujen korvikkeena

Kaikki eivät halua hankkia vauvalle isoja ja joskus kömpelöitäkin lastenvaunuja.  Lapsi kasvaa ja kehittyy nopeasti. Lastenvaunujen vaunuosa jää n.6-9kk ikäisenä pieneksi ja rattaiden istuinosaa tarvitaan istuvan lapsen käyttöön. Useat valmistajat ovat tästä syystä alkaneet valmistaa lastenrattaita, joita voi käyttää vaununa tämän lyhyen ”vaunuajan”.
Jos valitset lastenrattaat vaunuiksi, varmista, että saat hankittua lisävarusteena vaunukopan, jossa vauva voi nukkua ensimmäiset kuukaudet. Käyttäessäsi erillistä vaunukoppaa, saat näköyhteyden vauvaan, kun koppa katsoo työntäjään päin. Mieti myös haluatko käyttää rattaiden runko-osaa turvakaukalon kanssa. Näin saat kaiken hyödyn irti rattaista.
Lastenrattaan selkänojan pitää mennä makuuasentoon, jotta nukkuminen sekä mahallaan että selällään onnistuu.
Nämä lastenrattaat ovat todennäköisesti päivittäin käytössä. Tämän vuoksi niiden pitää olla kestävät. Rattaissa pitää olla hyvä jousitus, jotta matkanteko sujuu tasaisesti ja katukivetysten ylitys onnistuu vaivattomasti. Kilometrien kävelyä varten kannattaa tarkistaa, että pyörät ovat kuulalaakeroidut.
 
Päiväkotikuljetuksiin isomman lapsen kanssa

Kun lapsi on jo iso ja aloittaa päivähoidossa, saatat tarvita lastenrattaat päiväkotireissuille. Hanki vahvat ja pitkäikäiset rattaat. Huomioi rattaiden kilohyväksynnät. Jotkut rattaat ovat hyväksyttyjä 15 kiloon asti, mutta joitain rattaita voit käyttää jopa 4-5 vuotiaan lapsen kanssa.
Et tarvitse enää makuuasentoa. Hyvät pyörät ja vahvat jousitukset takaavat onnistuneen matkan päiväkotiin.
Tavarakori on hyvä olla olemassa kuraisia ulkovaatteita, saappaita ja päiväkotikassia varten.
Lisävarusteeksi tarvitset sadesuojan .
 

Kevyemmät kakkosrattaat

Valitse pieneen tilaan menevät ja kevyet lastenrattaat, jos tarvitset rattaita satunnaisesti silloin tällöin. Sinulla on ehkä hyvät yhdistelmävaunun rattaat, muttet viitsi raahata niitä mukanasi joka paikkaan.
Ajatuksenasi on säilyttää rattaita auton takaboxissa ja otat ne käyttöön kauppareissulla, Linnanmäellä tai vaikkapa Muumimaailma visiitillä.
Lastenrattaissa on hyvä olla makuuasento ja kuomu.
 
Muista aurinkosuoja, sadesuoja  ja tarvikelaukku

Juoksulenkille lapsen kanssa

Kun haluat jatkaa  lenkkeilyharrastusta vauvan kanssa, muttet voi tai  halua jättää vauvaa hoitoon, ota vauva mukaan!
Juoksurattaita valittaessa, huomio isot pyörät, jotka rullaavat kevyesti . Mitä isommat pyörät, sitä kevyempää on matkanteko. 3 pyöräiset rattaat ovat kätevämmät. Tarkista, että työntöaisa on oikealla korkeudella navan tasolla. Huomioi, että lapsi istuu riittävän syvällä pussilla, ettei hän pääse tipahtamaan kyydistä ja vartalo painuu mukavasti pussin pohjalle rentoon asentoon. Turvavaljaat ja turvakaari ovat tärkeät kovassa vauhdissa. Käsijarru ja karkuremmi varmistavat sen, etteivät rattaat karkaa kovassa kyydissä.
Juoksurattaiden pyörät pitää olla pehmeät ja joustavat, jotta ne mukautuvat epätasaiseenkin maastoon ja meno on tasaista. Valitse ilmakumipyörät tai ilmakennopyörät .

Lisävarusteiksi kannattaa hankkia sade-ja hyönteissuoja. Pienen vauvan kanssa juostessa, voit hankkia makuukopan, jossa voit kuljettaa vauvaa, joka ei vielä istu. Saat tarvittaessa kiinnitettyä em.rattaiden runkoon turvakaukalon.

Kääntyvät vai kiinteät etupyörät

Usein luullaan, ettei kääntyvillä etupyörillä pääse kulkemaan kuin tasaisella asfaltilla. Tosiasiassa ainoastaan löysä hiekka tai usean sentin lumikerros estävät kääntyvien pyörien käyttöä. Kannattaa miettiä, montako kertaa tällaisessa tilanteessa lykkää rattaita.Kääntyvät pyörät ovat erittäin näppärät ahtaissa kulkuväylissä , kaupoissa, kauppakeskuksissa ja ovista sisään ja ulos mentäessä. Huomaat pian, että pidemmillä kävelylenkeillä pidät pyörät mieluummin auki kuin kiinni, sillä avoinna olevat pyörät hakevat suoremman ajolinjan kuin kiinteät, jotka lähes aika vetävät jompaankumpaan suuntaan.
Valitse kiinteät pyörät, jos lapsi on jo iso.Pienten pyörien kääntyvyys kärsii, kun painoa on paljon.

Tarpeellisia lisävarusteita lastenrattaisiin

Adapteri turvakaukalolle, jos haluat käyttää rattaita pienen vauvan kanssa Travel systeminä
Sade-ja hyönteissuoja
Lämpöpussi
Aurinkovarjo tai-suoja
Säilytys/kuljetuspussi

Piditkö oppaasta? Jaa se Facebookissa!  

 

 

 


Tilaa Vinkkikirjeemme, joka on tarkoitettu odottavalle äidille ja pienen vauvan vanhemmille. Saat hyödyllisiä vinkkejä!
Tilaa kirje täällä. >>

Haluatko kuulla ensimmäisenä uutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista? Tilaa maksuton uutiskirje!