Turvaistuimen valintaopas ja Isofix


Jaa opas Facebookissa!  
 


Lapsi tarvitsee turvaistuinta kunnes on vähintään 135 cm pitkä. Tarpeeksi pitkä lapsi voi käyttää turvavyötä aikuisen tapaan. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää lapsen painoon sopivaa turvaistuinta. Vain taksi on poikkeus. Jos turvaistuinta ei voida asettaa autoon, matkustaa vähintään 3-vuotias lapsi takapenkillä. Linja-autossa lapsen on käytettävä turvaistuinta tai turvavyötä. Lasta ei saa kuljettaa sylissä autossa.


Turvallisin tapa matkustaa on selkä menosuuntaan, miksi?

Turvaistuin voidaan kiinnittää autoon joko kasvot tai selkä menosuuntaan. Pienten lasten on turvallisinta matkustaa selkä menosuuntaan asennettavissa turvaistuimissa ja turvakaukaloissa. Valtaosa auto-onnettomuuksista tapahtuu auton etupään törmäyksinä, joten suojaavin asento lapselle on selkä menosuuntaan. Tällä tavoin asennetut turvaistuimet tukevat lapsen kaulaa riittävällä tavalla. Törmäystilanteessa selkä menosuuntaan matkustettaessa voimat jakautuvat suuremmalle alueelle lapsen kehoa. Niska, hartiat, sisäelimet ja pää ovat paremmin suojattuja selkämenosuuntaan matkustettaessa ja vakavien vammojen ja kuoleman riski vähenee merkittävästi.

Turvaistuimessa lasta suositellaan kuljetettavaksi selkä menosuuntaan niin kauan kuin lapsi sopii turvaistuimeen, kuitenkin vähintään kolmeen ikävuoteen saakka. Muistathan kuitenkin tarkistaa turvaistuimen kiinnitysohjeista, että istuin on hyväksytty kiinnitettäväksi selkä menosuuntaan! Selkä menosuuntaan asennettavat turvaistuimet asennetaan lähes poikkeuksetta auton takapenkille, sillä törmäystilanteessa auton etuturvatyyny voi murskata lapsen. Jopa 12 vuoden ikään (noin 140 cm) asti turvatyynystä voi olla lapselle enemmän haittaa kuin hyötyä.

 

Milloin kannattaa valita kasvot menosuuntaan turvaistuin?

Turvaistuimen istuinsuunnan valintaan vaikuttaa suuresti esimerkiksi lapsen matkapahoinvointi. Jos lapsi voi pahoin istuessaan turvaistuimessa selkä menosuuntaan, kannattaa harkita kasvot menosuuntaan turvaistuinta. Toinen syy valita kasvot menosuuntaan asennettava turvaistuin on esimerkiksi auton pieni koko. Jos auton kuljettajan asento on liian ahdas johtuen takana olevasta turvaistuimesta, kannattaa harkita kasvot menosuuntaan asennettavaa istuinta.


Miksi kasvot menosuuntaan pärjäävät paremmin Eurotesteissä kuin selkämenosuuntaan istuimet?

Suurin syy tähän on nimenomaan istuin- ja käyttömukavuuden painoarvo näiden testien arvostelussa. Mikäli turvaistuimessa ei ole isofix-kiinnitystä ja se on selkämenosuuntaan asennettava turvaistuin, käyttömukavuus on monesti välttävä tai tyydyttävä. Kuitenkin myös nämä turvaistuimet pärjäävät monesti erittäin hyvin turvallisuusosiossa.

Suorissa sivutörmäystilanteissa kasvot menosuuntaan isofix-turvaistuimet pärjäävät monesti paremmin kuin selkämenosuuntaan turvaistuimet. Tämä selittyy pitkälti sillä, että selkämenosuuntaan asennettu turvaistuin on painopisteeltään ja kiinnityspisteiltään eri kohdissa kuin muu auto. Eli kasvot menosuuntaan-turvaistuimen voi saada paremmin kiinni varsinkin isofixeillä, kun istuin saa enemmän tukea auton penkistä ja on kiinni auton rakenteissa olevissa isofix-kiinnikkeissä.

Mikä on Isofix-kiinnitys ja miten se toimii

Isofix on turvallisin ja luotettavin tapa kiinnittää turvaistuimet ja turvakaukalot autoon. Isofix-kiinnitys tarkoittaa turvaistuimessa olevia kiinnikkeitä, jotka kiinnitetään suoraan auton rungossa oleviin kiinnikkeisiin. Isofix-kiinnikkeet ovat yleensä takapenkillä ainakin kahdessa kohtaa. Autossa saattaa myös olla Isofix-valmius, jolloin kiinnikkeet voidaan jälkiasentaa autoon vaikka niitä ei olisi ennestään valmiina.
Isofix-kiinnitys on kaikkein turvallisin tapa kiinnittää turvaistuin autoon. Isofix-kiinnitys pitää turvaistuimen varmasti paikallaan ja on aina oikein asennettu. Vähentää merkittävästi turvaistuinten asennusvirheitä.
 

Mitä jos lapsen jalat ovat koukussa?

Varsinkin selkä menosuuntaan asennettavissa turvaistuimissa ja turvakaukaloissa mietitään lapsen jalkojen asentoa. On hyvä muistaa, että jalkojen asennossa on suositeltavaa olla pieni kulma, koska mahdollisissa törmäystilanteissa on parempi, että raajat eivät pakotu ottamaan mahdollisia törmäyksiä vastaan suorana. Lapsen istuma-asento voi vaikuttaa aikuisesta hankalammalta kuin mitä lapsi sen kokee, pääasia, että lapsesta asento tuntuu hyvältä. Turvaistuimen päätehtävä on suojella lapsen päätä ja kaularankaa, joten kiinnitä erityistä huomiota päänalueen suojaukseen ja lapsen pään asentoon turvaistuimessa.


Kuinka kauan turvakaukaloa kannattaa käyttää?

Turvakaukaloa kannattaa käyttää niin kauan kuin lapsi siihen järkevästi mahtuu. Hyväksyttävästi sitä voi käyttää niin kauan kuin lapsen paino on turvakaukalon kilorajojen tai pituussenttien mukainen ja lapsen takaraivo on istuimen selkänojan suojaama.

Mikä on turvaistuimen valjaiden oikea korkeus?

Selkä menosuuntaan olevassa turvaistuimessa valjaiden yläpään tulee olla suoraan olkapään korkeudella tai vähän olkapäälinjan alta. Kasvot menosuuntaan turvaistuimessa valjaiden yläpään tulee olla olkapään korkeudella tai vähän olkapäälinjan yläpuolella.

Mikä on palkki-istuin ja milloin se on sopiva?

Turvaistuimen mahdollinen palkki toimii ikään kuin lapsen omana turvatyynynä. Palkki antaa lisäsuojaa mahdollisessa törmäystilanteessa. Palkki-istuin on sopiva käytettäväksi silloin, kun palkin yläreuna tulee rintalastan kohdalle. Silloin lapsi istuu mukavimmin ja saa mahdollisimman suuren hyödyn turvaistuimen rakenteista myös sivutörmäystilanteissa. Palkki-istuinta valittaessa tärkeintä on siis se, että istuin on juuri sopivan kokoinen lapselle.

Milloin kannattaa siirtyä turvavyöistuimeen?

Turvavyöistuin on tarkoitettu 15–36 kg painoisille lapsille. Sitä ei kuitenkaan suositella alle 3-vuotiaille lapsille vaikka painoa olisikin tarpeeksi. Turvavyöistuimessa käytetään nimensä mukaisesti auton omaa turvavyötä. Turvavyöistuimen tehtävänä on ohjata turvavyö kulkemaan lapselle sopivasti sekä suojata sivutörmäyksiltä. Turvavyöistuimissa Isofix-kiinnityksestä on testien perusteella merkittävää hyötyä turvallisuuden kannalta. Isofix-kiinnityksellä olevat turvavyöistuimet helpottavat lapsen asettamista turvaistuimeen ja lisäävät muiden matkustajien turvallisuutta, kun istuin ei ole irrallaan autossa.

Tutustu hyvään turvaistuinvalikoimaamme täällä.>>

Oliko oppaasta hyötyä sinulle? 
Jaa opas Facebookissa!  
 


Tilaa Vinkkikirjeemme, joka on tarkoitettu odottavalle äidille ja pienen vauvan vanhemmille. Saat hyödyllisiä vinkkejä!
Tilaa kirje täällä. >>

Haluatko kuulla ensimmäisenä uutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista? Tilaa maksuton uutiskirje!