Vauvan nukkuminen


Jaa vauvan nukkumisen-opas Facebookissa:  
 


Kun vauva nukkuu hyvin, koko perhe nukkuu hyvin. Vanhemmat ovat huolissaan siitä, että vauva nukkuu unensa turvallisesti. Muutamalla asialla voit huolehtia lapsesi unesta ja saada mielenrauhaa.

 • Pieni vauva ei osaa säädellä kehonsa lämpötilaa. Sinun tehtäväsi on siis laittaa hänelle riittävästi lämmintä peitettä päälle. Toisaalta pitää myös huolehtia, ettei lapsi hikoile yöllä.
 • Aivan pieni vauva voidaan peitellä peitteellä niskaa myöden. Myös kapalointi on hyvä tapa peitellä vastasyntynyt. Pieni vauva tuntee olonsa turvalliseksi tiukasti kapaloituna.
 • Kun vauva oppii liikkumaan, hyvä peite on esimerkiksi unipussi, joka ei lipsahda vauvan päältä pois. Unipussia voi käyttää jo vastasyntyneelläkin. Unipussi pitää lämpötilan tasaisena ja saattaa auttaa vauvaa nukkumaan rauhallisemmin.
 • Kun lapsi on kipeä, on hyvä muistaa, ettei hänelle laiteta lisäpeitteitä. Kuumeinen lapsi tulisi pukea ja nukuttaa mahdollisimman kevyin varustein.
 • Kaikki vanhemmat pelkäävät vauvan kätkytkuolemaa. Kätkytkuolemat ovat kuitenkin onneksi erittäin harvinaisia. Laittamalla lapsen sänkyyn hälyttimen, voit nukkua unesi levollisemmin. Hälytin ilmaisee muutoksista.
 • Vauvan turvallisin nukkuma-asento on kyljellään tai selällään. Suositukset vaihtelevat ja saat ajantasaisimman tiedon synnytyssairaalastasi. Vauvan nukuttamista vatsallaan ei kuitenkaan suositella. Vauva kuitenkin oppii kääntymään ja saattaa nukkua mielellään vatsallaan.
 • Muista vaihtaa vauvan petivaatteet tarpeeksi usein. Puhtaat ja raikkaat petivaatteet ovat vauvalle turvallisimmat ja miellyttävimmät. Hanki vauvan sänkyyn ainakin kaksi petivaatekertaa.
 • Petivaatteiden lisäksi vauvan pinnasänkyyn tarvitaan reunapehmuste. Vauvan oppiessa kääntymään ja liikkumaan, saattaa hän kolautella itseään pinnasängyn reunoihin. Hanki mahdollisimman korkea ja jämäkkä reunapehmuste, jottei se taitu heti alas. Vauva työntää jalkojaan ja käsiään pinnasängyn pinnojen väliin, reunapehmuste ehkäisee tätä.
 • Soittorasia soittaa tuttua unimusiikkia ja kasvaessaan lapsi oppii itse vetämään soittorasian narusta. Pehmeä soittorasia voidaan kiinnittää sängyn laitaan. Soittorasia voi olla sisustukseen sopiva tai pehmoinen lelu. Ihania soittorasioita löydät täältä.>>
 • Vauvalle voi antaa jo aivan pienenä unilelun tai unirätin. Tuttu unikaveri rauhoittaa vauvaa etenkin, kun hän nukkuu vieraassa paikassa. Unilelu voi olla joko rätti, joka sopii hyvin pieneen käteen tai suloinen pehmo. Unikaveri löytyy täältä.>>
 • Aivan pieni vauva nukkuu usein joko vanhempiensa kanssa, omassa kehdossa tai omassa pinnasängyssään. Nukkumistapoja on yhtä monia kuin on perheitäkin. Mieti mikä järjestely sopii parhaiten juuri teidän perheelle.
Tutustu pinnasänkyihin, petivaatteisiin, itkuhälyttimiin ja muihin vauvan nukkumiseen liittyviin asioihin. >>

 Jaa vauvan nukkumisen-opas Facebookissa:  
 


Tilaa Vinkkikirjeemme, joka on tarkoitettu odottavalle äidille ja pienen vauvan vanhemmille. Saat hyödyllisiä vinkkejä!
Tilaa kirje täällä. >>

Haluatko kuulla ensimmäisenä uutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista?Tilaa maksuton uutiskirje!