Vinkkejä imettämiseen


Jaa imetysvinkkimme Facebookissa:  
 


Äidinmaito on lapsen ensisijaista ravintoa. Imettäminen on helpoin tapa ruokkia lapsi: ruoka kulkee kokoajan mukana oikean lämpöisenä ja voit syöttää lapsen melkeinpä missä vain. Kaikilta imettäminen ei kuitenkaan onnistu. Jos se ei sinulta onnistu, älä koe huonoa omaatuntoa. Lapsi kasvaa hienosti myös äidinmaidonvastikkeella.

Imettäminen alkaa heti synnytyssairaalassa. Syntymän jälkeen lapsi nostetaan äidin rinnalle ja yleensä imemisrefleksi alkaa heti. Saat opastusta ja tukea sairaalassa imetyksen käynnistymiseen. Maito nousee äidin rintoihin synnytystä seuraavina päivinä. Aluksi maidonnousu kasvattaa rintoja kovasti. Maidon tulo kuitenkin tasaantuu pian kysynnän ja tarjonnan kohdatessa.

Maidonnousu tekee rinnat kipeiksi ja aroiksi. Aluksi imettäminen tekee myös nännit kipeiksi. Tämä menee onneksi ohi pian rintojen tottuessa uuteen tehtäväänsä. Kipeisiin rinnanpäihin kannattaa hieroa lanoliinivoidetta, joka lievittää oireita.

Muita hyödyllisiä apuvälineitä imettävälle äidille:
  • Oikean kokoiset imetysliivit. Tutustu imetysliivien valintaoppaaseemme täällä.
  • Liivinsuojat. Suojaavat liivejä ja paitaa, jos rinnoista valuu ylimääräistä maitoa.
  • Imetystyyny. Imetystyynyn avulla saat tuotua vauvan parempaan asentoon ja lähelle sinua ilman, että selkäsi kipeytyy. Imetystyynyn avulla pystyt rentoutumaan paremmin imettäessäsi. Imetystyyny on hyvä apuväline myös, jos ruokit lastasi pullolla.
  • Harsoliinat. Harsoliinalla suojaat itseäsi ja vauvaa imettäessä. Maitoa valuu helposti rinnasta tai suupielestä, jolloin harsolla saat hyvin pyyhittyä maitoa pois samalla kun imetät. Harsoliinasta on apua myös imetyksen jälkeen jos röyhtäytät vauvaa. Tutustu harsovalikoimaan.
  • Maidonkerääjästä on apua, jos toinen rintasi vuotaa samaan aikaan kun imetät toisella. Maidonkerääjän avulla et suttaa vaatteitasi ja saat ylimääräisen maidon talteen.
Saatat kokea myös nämä hyödyllisinä:
  • Steriloija. Jos käytät vauvan syöttämiseen myös tuttipulloja, saat tutit ja pullot steriloitua helposti ja nopeasti erityisen steriloijan avulla. Tutustu oppaaseen.
  • Tuttipullot ja tutit. Lasta kannattaa totuttaa syömään myös pullosta, jolloin äiti ei ole niin sidottu lapsen ruokkimiseen. Äidillä ollessa menoa, voi puoliso ruokkia lasta pullon avulla. Katso täältä pulloja ja pullotutteja.
  • Rintapumppu. Rintapumppuja on kahdenlaisia, manuaalisia ja sähköisiä. Jos sinulta tulee maitoa enemmän kuin lapsi tarvitsee, voit pumpata maitoa säilöön ja pakastaa sen. Puolison huolehtiessa lapsesta, voi hän sulattaa äidinmaitoa ja antaa sitä pullossa lapselle.
  • Imettäessäsi, muista juoda riittävästi. Imettävän äidin on myös huolehdittava monipuolisesta syömisestä. Imettäminen vie paljon energiaa.
  • Jos sinusta tuntuu siltä, että imetys on hankalaa eikä se suju, älä epäröi pyytää apua. Apua voit kysyä synnytyssairaalasta ja neuvolasta. Imetyksentuki ry on myös hyvä paikka pyytää apua.
Tutustu äidin imettämistä tukeviin tuotteisiimme täällä.>>

  Jaa imetysvinkkimme Facebookissa:  
 

Tilaa Vinkkikirjeemme, joka on tarkoitettu odottavalle äidille ja pienen vauvan vanhemmille. Saat hyödyllisiä vinkkejä!
Tilaa kirje täällä. >>

Haluatko kuulla ensimmäisenä uutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista? Tilaa maksuton uutiskirje!